Gunilla "Gunsan" Andersson-Stampes
Gunilla "Gunsan" Andersson-Stampes

Gunilla "Gunsan" Andersson-Stampes, en av svensk damhockeys största backar och spelare genom tiderna. Meritlistan talar för sig själv!
2015 blev hon invald i Svensk ishockeys Hall of Fame som tredje kvinna och som nummer 103 totalt. Gunsan har NDHL-laget SHK som moderklubb och vi tog oss en liten pratstund med henne. 

Hur gammal var du när du började spela hockey?
Jag var 8-9 år när jag började i SHK:s hockeyskola.
 
Har du spelat med tjejer och killar? Bara tjejer? Bara killar?
Började med killar och spelade med dem tills jag var 13 år. Därefter spelade jag med tjejer.
 
Gick du hockeygymnasium?
Nej
 
Moderklubb?
SHK
 
Vilka klubbar har du spelat för?
SHK, Brynäs, Västerhaninge, Farsta, MB Hockey, Segeltorp, Haninge Anchors
 
Vad skulle du säga är din bästa och sämsta egenskap på isen?
Bästa: Skridskoåkningen och att läsa spelet.

Sämsta: Det fysiska spelet och att jag kanske inte riktigt trodde på mig själv alltid, vilket gjorde att jag inte vågade lika mycket i spelet.
 
Vad skulle du säga är din bästa och sämsta egenskap utanför isen?
Bästa: Engagerad och lojal.

Sämsta: Kanske fokuserade lite för mycket på det jag gjort dåligt istället för det som jag gjort bra.
 
Vilka är dina främsta meriter?
Två OS-medaljer, Två VM-Medaljer och 10 SM-Guld
 
Vilket är ditt bästa hockeyminne?
Många bra minnen, men OS-Silvret i Turin 2006 är överst på listan.
 
Vilken är den bästa medspelaren du haft?
Kim Martin
 
Vilken är den bästa motspelaren?
Jättesvårt att välja EN spelare då jag har spelat mot så många bra.. Men om jag måste nämna några: Jenni Hiirikoski, Jayna Hefford & Riika Nieminen (Sallinen, Välilä)
 
Hur många landskamper har du?
297

Varför slutade du spela hockey?
Jag spelade i många år, men till sist tog motivationen slut.. Det blev för slitsamt att kombinera jobb och hockey.
 
Är du fortfarande aktiv inom hockeyn på något sätt?
Är med som ledare i sonens lag. Sitter också med i Svenska Ishockeyförbundets Disciplinnämnd.
 
Hur tycker du att hockeyn har förändrats sedan du spelade?
Om man tänker organisatoriskt för tjejer nationellt så har ju mycket förändrats och förbättrats, då SDHL och NDHL bildats samt att de yngre tjejerna har helt andra möjligheter med TV-Pucken, landslag m.m.

Mycket har utvecklats i och runt själva spelet också. Farten är bl a högre nu än förut, men jag vet inte om allt har blivit så mycket bättre. Det är bara ett annorlunda spel än då.
 
Vad tror du behövs för att damhockeyn på alla nivåer ska förbättras, förändras och breddas?
Förutsättningarna behöver bli bättre så att fler tjejer kan satsa mer på sin hockey och väljer att spela längre. Alldeles för många slutar för tidigt.
Sen är det viktigt att det finns olika divisioner (som det gör nu) så att alla kan hitta ”sin” nivå och tycka att det är kul att spela.
 
Hur ska vi skapa bättre förutsättningar för tjejerna som spelar (inte bara vi i NDHL utan på alla plan)?
Klubbarna har ett stort ansvar att satsa och lägga mer resurser på tjejerna. Bättre träningstider, bra tränare och se till att allt runtomkring fungerar.
 
Vad saknas i damhockeyn enligt dig?
Resurser.
 
Vad tycker du om att tacklingar nu kommer tillåtas i damhockeyn?
Bra! Tror inte att skillnaden i det fysiska spelet blir så stor även om det säkert kommer att smälla lite i början av säsongen. Det blir dock tydligare vad som är tillåtet och inte.
 
Din moderklubb SHK, vad vill du säga till tjejerna i laget?
Så otroligt kul att se att en sån liten klubb har en sån bra tjejverksamhet! Är så stolt över klubben, ledarna och alla tjejer som spelar där.
 
Har du något övrigt att tillägga?
Hockeyn var en så stor del av mitt liv i så många år och jag är så tacksam över allt jag har fått uppleva och alla människor som jag har lärt känna.

Tusen tack för att du tog dig tid!

Läs hela inlägget »
Mia Larsson Mia Larsson

I en artikelserie med hockeyspelare som har en lång karriär bakom sig ska vi träffa några som har anknytning till NDHL-föreningar. Först ut är Mia Larsson som fortfarande spelar i Haninge Anchors Rekreationslag plus att hon är engagerad i Haninges flickhockey skola där dottern är delaktig.

Hur gammal var du när du började spela hockey?
Jag var 12 år när jag började spela i en flickhockeyskola i Västerhaninge IF (en av tre föreningar som senare blev Haninge Anchors HC)

Har du spelat med tjejer och killar? Bara tjejer? Bara killar?
Jag har nästan bara spelat med tjejer. Undantaget var åren runt satsningen mot OS 2002 och OS 2006 då jag tränade extra med killar i J18 och J20.

Har du gått på hockeygymnasium? Isåfall vilket?
Ja, hemma i Haninge deltog jag i uppstarten av hockeygymnasiet (LIU) i Fredrika Bremerskolan/Haninge Hockey och gick där alla 3 åren.

Moderklubb?
Västerhaninge IF

Klubbar du spelat för?
Västerhaninge IF, Haninge HF, FOC Farsta, M/B Hockey, AIK IF, Brynäs IF, Haninge Anchors HC

Din bästa och sämsta egenskap på isen?
Bästa – Snabb, Sämsta - Slagskott

Din bästa och sämsta egenskap utanför isen?
Bästa – Lagspelare/empatisk, Sämsta – Måste tävla i allt

Dina främsta meriter?
1 OS-brons, 4 SM-guld, 4 SM-silver, 1 SM-brons

Ditt bästa hockeyminne?
Vinsten mot Finland i bronsmatchen i OS 2002 och vinsten i semin på straffar mot USA OS 2006 (framför TV:n)

Bästa medspelare?
Maria Rooth och Kim Martin (delad förstaplats)

Bästa motspelare?
Hayley Wickenheiser

Antal landskamper?
106

Varför slutade du spela hockey?
Jag har aldrig slutat spela

Är du fortfarande aktiv inom hockeyn på något sätt? I så fall med vad
Idag spelar jag rekreationshockey i div 1 och div 3 med Haninge Anchors i Stockholm (både utespelare och målvakt) samt att jag är ledare för flickhockeyskolan i samma förening.

Hur tycker du att hockeyn har förändrats sedan du spelade?
Inom damhockeyn på isen: mycket bättre skott pga större möjlighet till individanpassade klubbor. Övrigt: större acceptans till att tjejer spelar hockey, vilket lett till en mycket större bredd, framförallt på flicksidan.

Vad tror du behövs för att damhockeyn på alla nivåer ska förbättras, förändras och breddas? Hur ska vi skapa bättre förutsättningar för tjejerna som spelar (inte bara vi i NDHL utan i alla instanser)?
Öka synligheten för dam- och flickhockeyn för att öka acceptansen ännu mer och bygga bredare underlag. Höj kvaliteten på ledare i flick- och damlag. Förbundet behöver satsa helhjärtat och visa att de menar allvar, inget spel för galleriet. Satsa mer på seniora spelare i de seniora ligorna, kanske t.o.m införa åldersgräns. Begränsa utländska spelare till viss del för att satsa på de svenska. För att detta ska fungera måste det satsas på juniorserier eller (om underlaget inte finns) att fler juniorlag deltar i ungdoms-/juniorserier på pojksidan tills vidare.

Vad saknas i damhockeyn enligt dig?
Fler kvalificerade ledare på alla nivåer. Fler junior- och damspelare som satsar helhjärtat på hockeyn och på riktigt brinner för sporten (viljan att träna hårt).

Hur tror du att det går i OS för Damkronorna?
Jag trodde de skulle komma 1:a eller 2:a i gruppen.

Tack Mia för att du tog dig tid att svara på våra frågor

Läs hela inlägget »
Conny Olausson, ordförande Damettan
Conny Olausson, ordförande Damettan

Välkomsttext av ordförande

För 14 år sedan hade jag förmånen att min äldsta dotter ville prova på hockey. Jag anmälde mitt intresse att om hon fortsätter så kan jag hjälpa till lite grann. Två veckor senare annonserade klubben att vi skall starta damhockey och pekade ut mig som ansvarig. Jag informerade klubbledningen att jag gör inget halvhjärtat och att min ambition blir att bygga en produkt. Syftet med det är att en produkt säljer man så den kan stå på egna ben.
Vi var 12 spelare på första träningen och ca 35 när vi stängde första säsongen som endast bestod av träning. Under den säsongen började även mina två andra döttrar spela hockey.
De blev alla bitna av tjusningen med hockey. Ju mer jag själv lärde om läget för svensk damhockey desto mer oemotståndligt blev det att driva det mot en produkt.
Tillsammans med ledare som kommit och gått har över 200 spelare engagerats för att bygga ett damlag från ingenting till ett topplag i Damettan och parallellt har vi utvecklat en klubb med ca 100 aktiva dam/flickspelare.
De här åren har varit mycket lärande som gett mig ovärderlig erfarenhet inom hela dam och flickhockeyn.
Vi skapade många bevis för att det är fullt möjligt att produktifiera Damhockeyn, vi drev publik till arenan och till online-sändningar, vi märkte stor efterfrågan från företag till att vilja sponsrar damhockeyn.
Jag känner stor tacksamhet gentemot förtroendet att få driva ordförandeskapet nu när Damettan gått samman som en ligaorganisation. Jag gick ut ganska offensivt med 12 aktiviteter som jag såg framför mig att vi bör jobba med. Till viss del fanns det samma skeptiska bemötande i de första mötena som jag fick för 14 år sedan med mina ambitioner om att produktifiera damhockeyn i en förening. Men redan efter 6 månader kan jag konstatera att vi faktiskt påbörjat 10 av de 12 aktiviteterna och vi har skapat en fantastisk start och bäddat för en mycket intressant damhockeysäsong.
Det mesta av de dialoger som förevarit mellan hängivna ledare för damhockeyn är det vi påbörjar att förverkliga kommande säsong. Det handlar om betydligt mer intressant seriesystem för såväl topplag som övriga lag, att vi får till en uppstart av juniorhockey på allvar och vidare att vi skapar nya marknadsytor för att kommersialisera damhockeyn på allvar.
Under kvartal två har vi fått otroligt bra bemötande från förbund, företag och intressenter på våra planer och de aktiviteter vi vill förverkliga. Vi i styrelsen som ser bemötandet på våra planer känner otrolig glädje och är förväntansfulla för att få ut information och starta aktiviteterna i vår plan tillsammans med alla föreningar.
Jag känner stor respekt inför de uppgifter som ligger framför oss att verkligen komma igång med planerna så vi kan påbörja en bred produktifiering av damhockeyn på näst högsta nivån som omfattar Damettorna, Damhockeyallsvenskan och Damettorna vårserie.
5 september är vårt första årsmöte inplanerat och om jag får fortsatt förtroende som ordförande så skall jag göra mitt yttersta för att ta svensk damhockey till nya nivåer.
Jag hoppas verkligen att alla dam och flickspelare fortsätter träna och spela samt hjälper till att marknadsföra så vi får igång ännu fler spelare att spela hockey. Ni har alla en fin framtid att se fram emot. Följ Damettan på hemsidan och våra sociala medier så kommer ni se allt som händer redan i höst.
 
Tack för ordet
Conny Olausson
Ordförande Damettan

Läs hela inlägget »